Секции

28 March 2024 11:47

Българка и петима сирийци отиват на съд за финансиране на тероризъм

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу шест лица – петима сирийци и българка за участие в организирана престъпна група за финансиране на терористични организации, действащи на територията на Сирия.

Участниците бяха задържани на 18 януари, а събраните доказателства показаха, че те са действали като престъпна организация от началото на 2016 г. Групата е извършвала небанкови парични преводи по арабската система“ хавала“. По-конкретно тя е трансферирала финансови активи на терористичната групировка „Ислямска държава“ от контролирани от нея сирийски територии към Турция, България и други държави от Европейския съюз. Част от парите били предоставяни на членове на терористични групи, пребиваващи на територията на Европа. Един от основните участници в групата е бил касиерът на територията на България. За прикритие на незаконното трансфериране на големи парични суми той ползвал две фирми, регистрирани у нас на негово име. Участниците купували високопроходими джипове и пикапи, прекарвала ги през българо-турската и турско–сирийската граница и ги предоставяли на територията на Турция и Сирия на членове на терористичните организации Фронт Нусра, както и на други въоръжени опозиционни групи. Те са купили коли на стойност близо 16 милиона и половина лева. След придобиването те били регистрирани в КАТ-София на името на български граждани, които веднага след регистрацията издавали пълномощни на предварително подбрани от групата шофьори за откарването им в Турция. Там автомобилите били предавани на чужденци, предимно сирийци, които ги прекарвали във вътрешността на Сирия и ги доставяли на крайните купувачи, членове на терористични организации. Те от своя страна плащали колите на групата, отново по системата хавала. Част от въпросните автомобили били използвани за бомбени атентати.

Петима от обвиняемите по делото са в ареста с определени от съда мерки за неотклонение „Задържане под стража“, един е с парична гаранция от 20 000 лева.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче