Секции

24 April 2024 18:24

Най-ранният тракийски град край село Васил Левски да получи статут на национален паметник на културата ще кандидатства Община Карлово (видео)

Община Карлово ще кандидатства най-ранният тракийски град, разкрит край село Васил Левски, да получи статут за национален паметник на културата. След приключване на геофизичните проучванията в края на този месец, ръководени от директора на Регионалния археологически музей – Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов, ще бъде подготвена и необходимата документация. След придобиването на този статут, ще се кандидатства за европейско финансиране с цел изграждането на инфраструктурата и превръщането на обекта в международна туристическа дестинация, поясни при срещата си с археолозите на мястото на разкопките общинският кмет д-р Емил Кабаиванов.

„Това е първата столица на одрисите, а в научната общност този обект е на първо място като интерес” - подчерта доц. Кисьов. Заявена е и готовността на Министерството на културата да финансира проучванията, които да продължат през пролетта на следващата година.

До момента са извършени на площ от 15 декара теренни и геофизични сондажи на тракийския селищен център, който датира от VI-Vв. преди Христа и се простира на около 40 декара. Проучванията станаха възможни, след като Общината осигури необходимите средства в размер на 35 000 лева.

Археологическият обект край с.Васил Левски е регистриран от доц. Кисьов през 1994 г.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче