Секции

19 April 2024 12:23

От 15 септември Карлово ще се потопи във вдъхновяващата барокова музика

Проектът на Фондация „Консонанс“ – „Концертни дни на Бароковата музика“ Карлово 15-22 септември 2019 е вдъхновен от 10-годишната мисионерска дейност на белгийката г-жа Вероник Стеено, председател на сдружение "Розата на Евтерпа в Карлово".

Проектът включва цикъл от три концерта, които ще се проведат на 15-ти, 18-ти и 22-ри септември 2019 година в Карлово и има за цел да запознае широк кръг слушатели с образците на Бароковата музика. Акцентът пада върху малко познатата у нас Барокова европейска музика. Ще прозвучат произведения от италиански, немски и английски Барок, както и произведения от български автори и образци от епохата на Романтизма и Класицизма. Участието на утвърдени и доказани професионални музиканти – корифеи в жанра, гарантира високо ниво на представяните концертни програми, а включването на млади таланти с множество награди е стимул за тяхното развитие и усъвършенствана.

Концертът „Барокът и Българските композитори“ на 15 септември (неделя), с който се откриват Концертните дни на Бароковата музика е с начален час 16.00. В него се прави интересна съпоставка между музиката от Бароковата епоха и избрани образци от българската музика. Диригентът Йосиф Герджиков ще представи младите лауреати от конкурси – пианистът Петър Дюлгеров и цигуларите Лора Маркова и Кай Орлинов, редом до изявените солисти, носители на много награди – оперните певци Валентина Славова – Трендафилова, Гиргина Гиргинова, Владимир Попов и флейтистът Ивайло Василев. В програмата ще прозвучат арии от Й.С.Бах и Г.Ф.Хендел, както и произведения от българските автори Панчо Владигеров – по повод 120 години от рождението на композитора, Петко Стайнов, Парашкев Хаджиев и Петър Христосков.

Камерният концерт на 18 септември (сряда) започва в 18.00 часа и се посвещава на 200-годишнината от рождението на Клара Шуман. В него ще се изявят сопраното Гиргина Гиргинова и басът Пламен Бейков, на пианото – Мира Искърова. Подзаглавието на концерта е „Барок, Моцарт, Романтизъм“, а музиката, включена в него е от Хендел, Глук, Моцарт, Морис Равел и Клара Шуман.

Концертът „Шедьоври на Барока“ е на 22 септември (неделя) от 18.00 часа. С него се закриват Концертните дни на Бароковата музика в Карлово. Заглавието на концерта е подбрано неслучайно – в програмата ще прозвучат най-красивите произведения от епохата на Барока от композиторите Перголези, Вивалди, Бах, Хендел. В него участват най-добрите и изтъкнатите солисти на Баховото общество в България. Под диригентството на Йосиф Герджиков ще се изявят оперните певци Олга Михайлова – Динова, Пламен Бейков и Гиргина Гиргинова, солата са поверени на обоиста Калин Панайотов и флейтиста Ивайло Василев, концертмайстор е цигуларят Йордан Димитров, на виолончелото – Димитър Тенчев, а на чембалото ще свири Мира Искърова.

Концертите на 15, 18 и 22 септември ще се състоят в залата на Военния Клуб в Карлово, който в деня на закриването на Концертните дни на Бароковата музика – 22 септември, чества своята 80 годишнина.

Концертите се осъществяват с любезното съдействие на Община Карлово и Военен Клуб – Карлово.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче