Секции

16 April 2024 08:00

Борисов: С Русия имаме прагматични и делови отношения

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща и с министъра на търговията на Русия Денис Мантуров. След нея той коментира шпионския скандал с национално движение „Русофили“, като заяви че и двете страни нямат намерение да влошават отношенията помежду си.

Отношенията между България и Русия са точни и прагматични. Това коментира премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, който е на посещение у нас за заседанията на българо-руската комисия за сътрудничеството. Двамата обсъдиха енергийните проекти между двете страни.

Бойко Борисов – министър-председател:

„В момента между България и Русия има едни изключително прагматични, точни, коректни, към този момент бих казал и много делови отношения във взаимна изгода на всяка една от страните. Равноправна и взаимна изгода.“

В присъствието на руския посланик Анатолий Макаров е бил обсъден и шпионският скандал, свързан с национално движение „Русофили“.

Бойко Борисов – министър-председател:

„Нито за момент не е стояло на вниманието ни да си разваляме отношенията с Русия, нито пък при тях. Нито имаше и коментар. Руският посланик преди малко ми каза: „Аз имам един началник, той е министър Лавров. Нито познавам Малофеев, нито познавам Решетников. Така завършихме разговора при мен по тая тема.“

По-рано днес пред телевизия Европа Николай Малинов, който е с обвинение за шпионаж коментира социологическото проучване, поръчано от Русия за нагласите преди президентските избори от 2016-а.

Николай Малинов – председател на НД „Русофили“:

„Единственият проблем е защо са се осмелили руснаците да поръчат такова нещо (изследване)? Пък и да си го платят. Това са някакви нонсенси. Ние можем да се срещаме с всякакви учени, експерти и анализатори – американски, китайски, турски, европейски, пък с руски не можем.“

И допълни, че изводът на проучването, което посочва Румен Радев като профил на най-подходящ президент е случайност.

Николай Малинов – председател на НД „Русофили“:

Радвам се, че тези социолози са дали толкова верни прогнози и виждания за психологическия профил на българския президент.

Николай Малинов възлага от името на Руския институт за стратегически изследвания, оглавяван от Леонид Решетников провеждане на изследване на „G Consulting“, чийто изпълнителен директор е Живко Георгиев. Проучването е проведено от 1 до 15 юли 2016 г. Резултатите показват високо недоверие към институциите и неудовлетвореност, солиден потенциал за протестен вот и „необичайни за последното десетилетие равнища на тревожност“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче