Секции

26 February 2020 05:39

Прокуратурата поиска 3 години условно за ген. Шивиков по третото дело срещу него

3 години условно с 5 години изпитателен срок е наказанието, което поиска Военната прокуратура за бившия шеф на Стрямската блигада ген. Димитър Шивиков по третото дело срещу него. Едно от обвиненията в този процес гласи, че той е пускал военнослужещите футболисти да тренират в работно време, а когато ставали шампиони и печелели медали, им давал компенсации като награда. Така според прокуратуратате те отсъствали от работа без причина, което снижавало бойната готовност на Българската армия, отделно получавали заплати, без да полагат труд. Другите обвинения са, че хора от бригадата участвали в историческите празници на общини като Карлово, Сопот и Клисура, без ген. Шивиков да иска пари от кметовете за това.

„Проверките на Сухопътните войски, на началника на отбраната и на Инспектората към Министерството на отбраната сочат, че в 61 стрямска бригада има добри войскови условия и висока дисциплина, а оценката на командването на НАТО е отлична“, каза ген. Шивиков, преди да започнат пледоариите.

„Футболистите от бригадата не са полагали извънреден труд, за да получават компенсации. А може и да е имало негласно правило армията да участват в историческите годишнини на общините, без да се плаща, но нормативните документи говорят друго“, заяви прокурорът Христо Анчев и квалифицира случилото се като злоупотреба с власт.

Вредни последици за бригадата от поведението на ген. Шивиков обаче в хода на делото не бяха доказани. В момента тече пледоарията на защитничката на ген. Шивиков – адвокат Светлана Георгиева.

/Източник информация: plovdiv-press.bg/

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Тези, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят.


Стив Джобс