Секции

03 May 2024 16:19

Десетки хиляди словаци искат пълна забрана на абортите в страната

Десетки хиляди хора поискаха пълна забрана на абортите в Словакия, в която доминиращото вероизповедание е католицизмът. Демонстрацията се проведе в столицата Братислава. Законите за абортите в Словакия са относително либерални в сравнение с някои други държави от ЕС като Полша и Малта, където те са обявени са незаконни освен при някои специални случаи.

В Словакия прекъсването на бременността е разрешено от закона до 12-ата седмица, а аборти по медицински причини са позволени до 24-ата седмица от бременността.

Консервативни и крайнодесни депутати настояват абортите да бъдат позволени само до първите шест или осем седмици, а някои по-крайни народни представители искат пълна забрана.

Този месец парламентът в Братислава започна дебати по проектозакон за ограничаване на абортите. Засега е неясно дали предложенията ще се превърнат в закон, тъй като управляващата лявоцентристка партия СМЕР-Социална демокрация и нейният по-малък коалиционен партньор – Словашката национална партия – не са изразили ясна позиция по предложенията.

Според последното преброяване в Словакия от 2011 г, 62% от населението ѝ се определя като римокатолици, докато 6 процента са протестанти.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче