Секции

23 February 2020 12:45

БЧК: У нас няма специализирани хеликоптери за въздушно спасяване

В България няма специализирани хеликоптери за въздушно спасяване. За това алармира директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев. Той посочи, че единствените машини, които може да се използват са военни хеликоптери, процедурата обаче била твърде бавна.

Като пример Нешев даде случай е от началото на месеца. 22 спасители извършиха успешно спасяване на пострадала жена в Пирин. Акцията започва на 16 септември в 17:25 часа. Екипите достигат до пострадалата в 20:20 часа. След оказване на необходимата долекарска помощ и последващото трудно, заради щадящия режим транспортиране, в 02:00 ч. сутринта на 17 септември, пострадалата е предадена на екип на Спешна медицинска помощ – Разлог.

Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба към БЧК:

„Една частна компания която оперираше с хеликоптери у нас и то хеликоптери оборудвани точно като медицинска линейка, половината от дейността и е била свързана с планинско спасяване всъщност не срещна подкрепата на държавата във вида в който тя да може да реагира на всякакви инциденти. На практика почти половината от дейността и е била свързана с планинско спасяване по наша заявка, работихме страхотно с тях. Основно става въпрос за пари, ако една фирма работи на загуба естествено е да каже ние бяхме дотук“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Стойността на образованието се измерва не по броя на прочетените книги, а по употребата им.


Плутарх