Секции

18 April 2024 16:31

БСП се опита предизборно да стопира необходимото обновяване на площад „20 юли“ в Карлово

БСП се опита предизборно да стопира на сесията на местния парламент днес необходимото обновяване на площад „20 юли“ в Карлово. Проектът за реконструкция и рехабилитация на Централния градски площад е подложен на обществено обсъждане и е получил одобрение преди четири години. Проектното предложение е изготвено с цел техническо подпомагане след многобройни сигнали на граждани за необходимостта от обновяването му до местната управа. На сесията днес съветниците от БСП гласуваха против Общината да кандидатства за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. Аргументите могат да се обобщят в едно изречение: Започнаха инатливите политически атаки в предизборно време. А по-конкретно от групата на червените общински съветници заявиха, че не са запознати с проекта и поискаха ревизиране на общественото обсъждане и становището на специалистите от преди 4 години. В хода на дебата се оказа, че във времето на подготовка за сесията от общински съветници не е търсена информация по този въпрос от отдела "Планиране и разработка на проекти и програми" в Община Карлово.

На практика, ако Общината не кандидатства, ще бъдат загубени два месеца работа по този важен за града проект, за който има одобрение от всички необходими инстанции и съответното строително разрешение.

Припомняме, че проектът е разработен за техническа помощ по оперативна програма „Региони в растеж 2007-2013“. По нея са изготвени 9 отделни проекта, част от които вече са реализирани. Проектът включва реновиране на централния градски площад „20 юли“, който в този си вид е строен през 1987 година за 150-годишнината от рождението на Апостола. Оттогава до днес, той не е реновиран. Задвижването на водата в съществуващите фонтани и водната каскада е изключително скъпо, защото съоръженията са правени и проектирани през 80-те години и консумацията на електроенергия е 60 киловата на час. Според проекта, нивата на площада няма да бъдат променяни, а той ще бъде още по-красив и зелен и пешеходна зона „Водопад“ ще бъде свързана към него. Целта е да се преработят и всички водни атракции, за да се спестят пари на карловските данъкоплатци. Така че през топлите месеци от май до октомври водните атракции да работят и това да е в пъти по-евтино отколкото сега, защото се стига и до преразход на бюджетни средства.

Проектът освен обществено обсъждан е бил разглеждан и от неправителствени организации. Като пример той е анализиран и в „Ротари клуб“-Карлово. Изготвените предложения тогава от карловски архитекти и скулптори за промяна на проекта са били приети.

Финансирането му ще осигури възможността Карлово до една година да има обновен площад.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Необходима е голяма наивност, за да вярваш, че с викове и вопли си в състояние да промениш собствената си съдба. Нея трябва да е приемеш такава, каквато ти се предлага, и да се въздържаш от всякакво многословие.


Киркекор