Секции

29 March 2024 13:20

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада почетоха битката при Дойран

Офицери от 61 Стрямска механизирана бригада участваха в занятие по изучаване на бойните действия от Първата световна война в Дойранския участък от 1917-1918 г.

Занятието e с международно участие, с представители от България, Северна Македония, Гърция и Великобритания.

Ръководител на българската група е подполковник Росен Канатлиев командир на батальон „ISTAR” в 61 механизирана бригада. В мероприятието участваха капитан Пламен Георгиев от батальон за логистично осигуряване на 61 механизирана бригада, лейтенант Здравко Байчев от 1 механизиран батальон на 61 механизирана бригада и офицери от други формирования на Българската армия.

Двудневното занятие имаше за цел да извлече поуки от практиката и да сравни схващанията от преди сто години с тези използвани в настоящето.

Военнослужещите отдадоха почит на загиналите в боевете войни от всички нации като положиха венци на Дойранския мемориал, намиращ се в Република Гърция.

През изминалата седмица българските офицери положиха венец и на паметника на полковник Каварналиев в района на град Дойран.

Дойранската епопея от 1915-1918 г. отразява готовността на българския народ и българската държава да защитават свободата на българското население и свещеното му право на живот. Действията на българската войска и жертвоготовността на българските офицери, подофицери и войници през войните, които са пример за поколенията и показват мощта на нашия героичен боен дух.

/Снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче