Секции

13 August 2020 20:53

125 години от публикуването на „Под игото“ отбеляза Сопот

Национална среща "Животът на първия български роман" се провежда в Сопот. Тя е посветена на 125 години от публикуването на първото самостоятелно издание на „Под игото“ от Иван Вазов.

В рамките на два дни сопотненци и ценителите на Вазов и неговото творчество имат възможност да се запознаят с академични и научни разработки по темата.

Стартирала вчера с доклади, сред които „Патриархалният семеен модел в „Под игото“ – смисъл и трансформации в битието на Вазовата задруга“ с лектор Катя Зографова Стопанското развитие на Розовата долина по страниците на „Под игото“ на д-р Момчил Маринов, националната среща продължава днес с „Повествование, жанрово-стилови особености и основни идеи в „Под игото““ на д-р Севим Куртчу, със „За жанровите характеристики на романа „Под игото““ на проф. д-р Димитър Михайлов, с „Илюстрация и интерпретация – Вазов и ключовете към романа „Под игото““ на проф. дфн Николай Чернокожев, с „Иван Вазов и романът „Под игото“ в електронните библиотечни каталози“ на ас. д-р Даниела Вичкова – Нушева, както и с „Полските преводи на романа „Под игото“ от Иван Вазов“ на Надежда Станулова-Делкова, с „Романът „Под игото“ в делничното ни живеене“ на Христина Томанова-Дамянова и други.

Ключови въпроси, които националната среща поставя, са: Защо трябва да четем „Под игото“? и Как да вървим по стъпките на Вазов и неговите герои?

По време на научния форум в къща-музей „Иван Вазов“ ще бъде валидирана и ще бъде пусната в употреба илюстрована пощенска карта със стандартен знак за цена на пощенската услуга и специален пощенски печат. Изданието е на тема „125 години от публикуването на първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ .

/Снимки от събитието са публикувани в Галерия./Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Благодарим Ви за гласуването

Културен афиш
Изтегли си късметче