Секции

06 May 2024 18:04

В Карлово откриха възстановена къща на бележития строителен предприемач и индустриалец Иван Грозев (видео)

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и кметът на Община Карлово и кандидат за нов мандат д-р Емил Кабаиванов официално откриха възстановената къща на бележития строителен предприемач и индустриалец Иван Грозев. Събитието в Карлово уважиха членове на Палатата, дарители, участници в реконструкцията на сградата, общественици и много граждани.

Благородното дело бе почетено с благодарствен молебен и освещаване на реновираната къща, която е паметник на културата.

Началото на инициативата е поставено преди четири години като част от събитията, с които Българската търговско-промишлена палата отбеляза своята 120-та годишнина. Реконструкцията е осъществена и с подкрепата на Община Карлово, и в съответствие с всички изисквания и норми за запазване на културно-историческите обекти.

За живота и делото на Иван Грозев – сподвижник на Левски, след Освобождението кмет на София и първи председател на Софийската търговско-индустриална камара, разказва специално подредена експозиция във възстановената къща.

„Посланието, което отправяме днес, е нека всички се огледат, защото има много достойни българи“ – каза председателят на БТПП Цветан Симеонов в интервю за Карлово.тв. „Нека всички преценят делата на предшествениците и да се постараят онези от тях, които заслужават да намерят място в историята“- подчерта той.

На тържествена сесия в Обредния дом преди това председателят на БТПП връчи на д-р Кабаиванов юбилеен плакет и почетен диплом, издадени по повод 120 години от създаването на организацията. От името на карловци кметът благодари на Цветан Симеонов и му връчи юбилейна монета, издадена по повод честването на най-големите дарители в историята на България братята Евлогий и Христо Георгиеви.

Официални изказвания на събитието направиха директорът на НМ „Васил Левски“ Дора Чаушева, арх. Атанас Динев, който представи архитектурния проект по възстановяване на къщата, и авторът на художествено-историческата експозиция Константин Чакъров.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче