Секции

06 May 2024 21:54

33-ият сезон на Празника на картофа се проведе в Клисура (видео)

33-ият сезон на Празника на картофа в Клисура събра мнозина любители на вкусната земеделска култура. Европейците започват разпространението й през 16-ти век, а я консумират масово от 19-ти.

Датировката на празника в Клисура е от 1986 година.

Стоян Иванов- директор на Исторически музей – Клисура:

„Възниква по идея на един софийски адвокат Иван Шабанов. Той е впечатлен от голямата картофена реколта през 80-те години на миналия век. Празникът се отбелязва винаги около Димитровден, когато реално приключва полската работа на стопаните.“

В Клисура всяко едно семейство отглежда картоф, но подбалканският град е отколешен център и на розопроизводството, което възвръща позиции през последните години. Клисурци припомнят, че тяхното розово масло е най-скъпо и в миналото една четвърт от производството на розово масло по българските земи е идвало от тук. Затова празникът чества и плодородието и земеделските производители.

Генка Тодорова– кмет на Клисура и кандидат за нов мандат:

„Нека има здраве и плодородие, нека цари спокойствие и благоденствие във всеки клисурски дом.“

Целта на организаторите на празника е да съхранят традициите на трудолюбие и почит към природата и да ги предадат на идното поколение.

Д-р Емил Кабаиванов- кмет на Община Карлово и кандидат за нов мандат:

„Тук има от това чувство, което ни прави българи и ни дава сила в най-трудните моменти от живота. И който е идвал го е почувствал, и идва пак. Днес ние отдаваме почит на всички, които с труда си ни изхранват. Картофът е символ на грижа за земята, която се възвръща многократно на тези, които се грижат за българската земя.“

Празничното веселие продължи с музикална програма, базар на земеделски продукти и кулинарни изложби „Детска есенна фантазия“, „Кулинарните специалитети на есента“ и „Природни феномени от земеделските стопанства“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче