Секции

30 May 2020 05:37

Японците ни обичат и уважават като духовни хора, сподели Юлияна Антонова-Мурата при представянето на двете си книги в Карлово

Тазгодишното издание на Есенни дни на книгата в Карлово завърши с тематичната вечер „С лекота в сърцето“, по време на която публиката се срещна и разговаря с Юлияна Антонова – Мурата. Тя представи пред почитателите й, станали вече нейни приятели книгите си „Моши Моши, Япония“ и „Уки уки, Япония“. По традиция Есенни дни на книгата в Карлово се провеждат в Камерна зала и се организират от Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ със съдействието на НЧ“Васил Левски-1861г.“.

Юлияна Антонова благодари на Борислав Жребчев и Евгения Кирилова, които са в основата гостуването й в Карлово, да се осъществи. С искреност, тя сподели, съпругът й, който е японец, навсякъде с радост първо я представя, че тя е българка. „Японците ни обичат и уважават като духовни хора“ – сподели Антонова и подчерта: „ Аз знам, че България я има и ще я има. Вярвам във важността на думите. Трябва да говорим с любов, а не с грубост и хули.“

Тя разказа за себе си, че не се възприема като писател и не се изживява като такава. Според нея всеки човек носи своя кръст и знае защо го носи. Ако ли не знае, ще научи, ще му се покаже и призова човек да бъде смирен. Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91 немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София. След което завършва немска филология и психология в СУ„Св. Климент Охридски“. Била е преподавател в Медицинския университет в столицата. Като дългогодишен дипломат и съпруга на японец има възможността да живее на различни места по света. Била е в Германия, Русия, Англия, Китай – страни, които опознава с любопитство и описва с любов. Антонова има дипломатически специализации в Индия и Хърватия. Сърцето й обаче завинаги остава в Япония, където те живее и до днес със семейството си. Затова Япония трайно присъства в двете й издадени книги.

Първата от тях е „Моши моши, Япония“. В нея по един емоционален и интригуващ начин е описан животът в далечната страна на изгряващото слънце. В нея са включени 61 разказа. „Това са 61 мои уроци в Япония. Писала съм ги за всеки един човек поотделно, а на за читателската публика като цяло.“- сподели авторката. „Имала съм трудно детство, такива бяха и младежките ми години, но мама винаги ме учеше никога да не мразя. Затова най-важна е думата Любов, защото тя носи положителна, зареждаща енергия. Всеки трябва да е отговорен пред себе си. „Моши моши, Япония е книга за размисъл.“- каза Юлияна Антонова.

Тя е убедена, че всеки трябва да си почисти своята градинка, да я натори и да посади своята роза и призова България е страна на розите, „ Вие сте градът на розите – отглеждайте рози!“.

Втората й книга “Уки уки, Япония” също е спечелила мнозина читатели. След "Моши моши, Япония" в значение на "Мога ли да Ви помогна? Имате ли от нещо нужда?" идва чувството, когато човек подарява внимание и обич, когато иска да дари другия с усмивка, че няма напрежение и страх. Това е отново един вълнуващ дневник на авторката с нови истории от Япония. Историите в книгата показват примери на хуманност и човечност.Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче