Секции

18 April 2024 10:55

50 стопани се запознаха с новата пчеларска програма на фермерски пазар

По 6,4 млн. лева на година помощ за производителите на мед са предвидени в новата Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022. Експерти от Държавен фонд „Земеделие“ представиха програмата на фермерски пазар в столицата.

Общо 19 млн. лева помощ ще получат пчеларите от Националната програма по пчеларство в периода 2020 – 2022 година. Половината от средствата са от Европейския съюз, а другата половина – от държавния бюджет. Програмата беше представена пред 50 производители на фермерски пазар в София. И тази неделя медът беше сред най-желаните продукти на фермерския пазар. Николай Червенков започнал да се занимава с пчели в свободното си време, а сега изхранва семейството си с производството на мед. Разказва как да познаем истинския.

Николай Червенков – пчелар:

„С наближаването на зимата медът кристализира. Единствено акациевият мед остава течен. И като кристализира, ако е с ниско водно съдържание би трябвало да прави шарки по меда. Трябва да е кристализирал, а най-добре хората да си го купят от производител – от пчелар и тогава вече той с името си дава гаранция за качеството на меда”.

Голяма част от производителите се интересуват от мерките за подкрепа на пчеларите, свързани с мониторинга на остатъци от пecтициди в пчeли oт рaйoни c интeнзивнo зeмeдeлиe. Тoй щe пoмoгнe при рeшaвaнeто нa прoблeмитe, cвързaни c eвeнтуaлнo хрoничнo oтрaвянe нa пчeлнитe ceмeйcтвa. Иначе на традиционните фермерски пазари, които се провеждат в столицата, може да се купят различни продукти, но общото между тях е гаранцията за качество, която дават стопаните.

Христо Василев, производител на сирене и кисело мляко:

„Вкусът към сиренето е като вкусът към жената и към виното, на всеки е различен. Най-важното за българското сирене е да бъде само от мляко. Технологията и рецептата зависят от добрия готвач.“

До края на годината фермерски пазари ще има и на 24 ноември, и на 15 декември.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки проблем, който реша, става правило, което впоследствие ми помага да реша други проблеми.


Декарт