Секции

10 August 2020 11:50

Карловски ученици се поклониха пред братята Евлогий и Христо Георгиеви в Букурещ

40 младежи и техните ръководители от училищата в Карлово, взели участие в междуучилищното състезание „Опознай Карлово и Европа по стъпките на Евлогий и Христо Георгиеви“, поднесоха венец на гробницата им в Букурещ.

Инициативата се организира от Младежки информационен център-Карлово през месец октомври- месец на образователните мобилности по програма „Time to Move 2019” на мрежата Евродеск, а екскурзията е награда за всички младежи от председателя на инициативния комитет за честванията на 200 години и 195 години от рождението на Евлогий и Христо Георгиеви-д-р Емил Кабаиванов по Програмата за младежки дейности на Община Карлово. Облечени в тениските с облика на двамата братя, осигурени от Ротари клуб-Карлово, младежите поднесоха венец от Община Карлово пред внушителната гробница на двамата най-велики дарители на България.

Учениците имаха възможност да научат повече за българската революционна дейност в Румъния от ревностния пазител на българщината в Букурещ- историкът професор Лука Велчов, който е почти на 90 години, посрещна групата изключително развълнувано и показа в Букурещ всяко кътче, свързано с българската история. Младежите видяха Солаковия хан(за съжаление, намиращ се в окаян вид днес), където Ботев и Левски се укриват, планирайки българското революционно движение. Тук Ботев пише за Левски „Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и все весел!“. В този хан е била и печатницата на Любен Каравелов, където е издавал вестниците „Свобода“ и „Независимост“. Посетиха още къщата, в която Вазов твори и написва две от стихосбирките си и много известни български ханове и страноприемници, запазени и до днес. Оказа се, че голяма част от историческия стар град на Букурещ са къщи, ханове и улици, свързани с България, като най-красивият, според експерти, Хан ал Манук, Ханът с липите и Ханул Габровени (на габровски търговци). В стария град се намира и българското дружество в Румъния, където ревностно се пази българската история.

Участниците в образователната мобилност видяха и втората по големина сграда в света- сградата на Парламента в Букурещ и се насладиха и на невероятното звуково-светлинно водно шоу на фонтаните на площад „Унири“ в Букурещ, направено по подобие на пеещите фонтани в Дубай.

/Снимки: Младежки информационен център-Карлово/

Културен афиш
Изтегли си късметче