Секции

23 October 2021 21:12

Знамето на Апостола се вее на новото кръгово кръстовище в Карлово (видео)

Копие от знамето на Карловския революционен комитет се вее на новото кръгово кръстовище в западната част на Карлово.

Знамето издигнаха кметът на община Карлово и кандидат за нов мандат д-р Емил Кабаиванов и младеж в четническа униформа.

Идеята за издигане на флага е на д-р Кабаиванов. На 18 юли при откриване на западното кръгово кръстовище, той каза: „Тук ще се вее автентичният флаг на Карловския революционен комитет – знамето, извезано по проект на Васил Левски, с което панагюрци вдигат Априлското въстание! Знамето ще се вее високо, зелено и чисто – като идеята на Левски!“.

Флагът е двулицев с размери 3 на 5 метра. Монтиран е на 11-метров масивен стоманен пилон. На върха е поставен 50-сантиметров позлатен кръст, ориентиран на изток. Православният символ е изработен и дарен на община Карлово от фирма „Люб и синове“ ЕООД.

По време на събитието зам.-кметът Антон Минев припомни, че идвайки преди Априлското въстание 1876 г. в Карлово, Апостолите на Панагюрския революционен окръг – Георги Бенковски и Панайот Волов, нощуват в къщата на Ганьо Маджареца - главен куриер на вътрешната революционна организация в Тракия. В дома те виждат и много харесват знамето на Карловския революционен комитет. Затова дават заръка на дъщерята на Маджареца - Мария, която го ушила, да изработи същото за Четвърти революционен окръг. В навечерието на Великден знамето с извезани “Свобода или смърт“ е готово. На 4 април 1876 г. Ганьо Маджареца и Панайот Волов го носят в Панагюрище. По негов образец Бенковски заръчва на учителката Райна Попгеоргиева да ушие главното знаме на 4-ти революционен окръг.

Преждевременното обявяване на 20 април в Копривщица на въстанието изненадва Бенковски и Волов и когато те получават прочутото кърваво писмо от Тодор Каблешков, главното знаме на бунта все още не е готово. Затова, заедно с Георги Икономов, надяват флага на Карловския революционен комитет на едно неокастрено дърво и с него обявяват бунта в средногорското градче. След освещаването на 22 април на главното знаме на 4-ти революционен окръг от поп Грую Бански, то е връчено от Георги Бенковски на Райна Княгиня, която го развява горда пред въстаналите панагюрци. Знамето на Карловския революционен комитет става знаме на Хвърковатата чета на Георги Бенковски и се носи от знаменосеца на четата Крайчо Самоходов по време на походите и боевете с башибозука в Средногорието. По-късно пряпорецът се загубва след разгрома на четата и смъртта на войводата в Тетевенския Балкан. Оригиналният байрак на Карловския революционен комитет обаче остава невредим.

На церемонията, състояла се днес на новото кръгово кръстовище, присъства цялото ръководство на Община Карлово, представители на бизнеса, общественици, младежи с четнически униформи от град Клисура, граждани на Карлово.Днес Ви питаме:

Предпочитате ли традиционната българска кулинария?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче