Секции

27 April 2024 00:10

Акад. Благовеста Касабова е носителят на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ 2019 (видео)

На тържествена церемония, състояла се в НЧ „Васил Левски 1861 г.“ в Деня на народните будители, инж. Стойо Карагенски - временно изпълняващ длъжността кмет на Община Карлово връчи Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ 2019 на академик Благовеста Касабова.



Наградата е учредена от Община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели - Карлово. С нея се удостояват български и чужди автори за произведения на български език, с ярък принос в националната литература. Присъжда се ежегодно за цялостен принос или отделни творби в направленията: литературни произведения, литературна критика, публицистика, научни изследвания.



Престижната Национална награда носи името д-р Иван Богоров – карловец, книжовник и общественик, борил се срещу навлизането на чужди думи в българския език.



Благовеста Йорданова Касабова е български творец, с активно участие в националния литературен живот. Носител на: Национална награда „Златен век“ на Министерството на културата /2007/; Национална награда за критика, публицистика и езикознание „Нешо Бончев“ /2010/; Награда „Златно перо“ на Съюза на българските писатели /2014/. Със своя пример и с множеството си литературно-критични и литературно-исторически материали в самостоятелни книги и национални медии категорично ратува за чист и богат български език. Един от творците, внесли в Народното събрание проект за приемане на Закон за защита българския език, писменост и култура.



Тържествената церемония завърши с авторския спектакъл „Възрождение“ на трио „Тенорите“ и Симфоничен оркестър „Симфониета“ – Враца, с диригент Христо Павлов и участие на актьора Емил Пеняшки.



На събитието присъстваха: заместник-кметът Антон Минев, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, носителят на Националната наградата „Д-р Иван Богоров“ 2018 – Светослав Цветков, учители, писатели, карловски общественици и граждани.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче