Секции

25 April 2024 10:34

В Панагюрище се завърна оригиналът на златното съкровище

По повод 70 години от откриването на Панагюрското златно съкровище оригиналът на ценната находка се върна там, където е намерена през 1949 година.

Открито преди 70 години Панагюрското златно съкровище отново се завърна у дома. Под засилена охрана то беше транспортирано от София до Специално изградената зала-трезор в историческия музей в Панагюрище.

Под зоркото око на експертите копието беше заменено от оригинала. За своето време 9-те златните находки са определяни като произведение на изкуството.

„Това е един световен шедьовър, който прославя България по света и навсякъде хората разбират за родното му място Панагюрище. „

На 8 декември преди 70 години братята Дейкови откриват Панагюрското златно съкровище.

„Това е уникален култов сервиз , 9 съда съдържа, основните са ритони. сцените които са изобразени са от гръко-тракийската митология.“

Въпреки работния ден в понеделник десетки дойдоха, за да видят оригиналът на Панагюрското съкровище. Оригиналът на съкровището ще остане в Панагюрище до 16 декември.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Когато отидох в училище ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш като пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота.


Джон Ленън