Секции

18 April 2024 12:02

За първи път у нас ще има научен център за работа със стволови клетки

До пет години да постигнат клиничен пробив в работата със стволови клетки. Тази амбициозна цел са си поставили варненски медици. Наскоро те спечелиха проект за 2.5 млн. евро – за разкриване на уникален за България научен център за стволови клетки. Предстои международен конкурс – за специалист от световно ниво, който да го оглави.

проф. Игор Резник – специалист по костно-мозъчни трансплантации:

„По света са направени над милион и половина трасплантации на костен мозък и в този смисъл е спасен живота на стотици хиляди пациенти, страдащи от такива сериозни заболявания каквито са онкологичните, генетичните, автоимунните и т.н.“

От няколко години МУ във Варна и Университетската болница „Св. Марина работят“ в тази посока. Вече са извършени над 100 трансплантации на костен мозък – със собствени или донорски клетки, и близо 140 – на око – на пациенти с тежки травми, изгаряния или автоимунни болести.

проф. д-р Христина Групчева – зам.-ректор „Научна дейност“ на МУ-Варна:

„Това е един пациент, виждате че роговицата е изтънена, там има и измерване – 121 микрометра. 2 седмици след трансплантацията, това което виждаме 159 микрометра. Това нещо в рамките на една година означава пълно възстановяване. В 90 процента от случаите получаваме уникални резултати. Имаме пациенти, които дойдоха абсолютно слепи, не виждаха нищо и в момента тези пациенти могат да се самообслужват. Те нямат зрение да четат или да правят някаква много специфична дейност, но са независими от близките си, което е много голям напредък“.

Варненският екип е и пионер в страната в изследванията на стволовите клетки в мозъка, каквито до неотдавна се смяташе, че не съществуват.

проф. Антон Тончев – директор на Научно-изследователския институт към МУ – Варна:

„Но през последните 30 години беше доказано категорично, че включително и в мозъка на хората, включително над 50-60-70-80 години, има останало малко количество стволови клетки, от време на развитието. И целта е да ги изследваме с цел да предизвикаме тяхното деление и образуване на такива клетки, които се загубват примерно при заболявания като болест на Алцаймер или болест на Паркинсон или след мозъчни инсулти“.

Резултатите от тези изследвания могат да помогнат за нови подходи в регенеративната медицина, а оттам и до подобряване качеството на живот на много пациенти с нелечими или трудно лечими болести, смятат медиците.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче