Секции

28 March 2024 16:15

Синдикатите излизат на протест в края на месеца, ако промените при болничните не бъдат отменени

В края на месеца синдикатите излизат на протести в цялата страна. Причината -предложението на управляващата коалиция първият ден от болничния да не се плаща на работника. Синдикалните лидери настояват и за среща с премиера Бойко Борисов.

Двата най-големи синдиката у нас – КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще организират национален протест в края на месеца, ако промените, по силата на които първият ден от болничния няма да се плаща на работника, не бъдат отменени. Това съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Според синдикалния лидер са необосновани прогнозите на бизнеса, че ако мярката бъде приета, то това ще доведе до икономически ръст. По изчисления на Асоциацията на индустриалния капитал в България БВП на страната може да се покачи с около 1 млрд. лева, ако дори само половината от фалшивите болнични бъдат елиминирани.

От КНСБ представиха традиционното си изследване относно това, какви доходи са нужни за нормален живот. 2472 лева, или по 618 лева на човек, е нужната сума месечно за четиричленно семейство, за да се издържа, сочат данните. Това е с 63 лева повече от миналата година. 3259 е цифрата за София. Сред факторите за повишението са поскъпването на хляба и зърнените храни 15,5% и водоснабдяването с 20,2%.

Все още 72,5% от българите живеят с доход под необходимия, отчитат от КНСБ. Средната нетна заплата обаче ежегодно догонва нужната сума за издръжка, сочат още данните. Синдикатите настояват още за въвеждането на необлагаем минимум, а МРЗ да достигне 50% от средната.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче