Секции

26 April 2024 15:25

Откритата в Сопот мобилна изложба "Христо Г. Данов - книжарят, когото наричаха министър" може да се види до края на ноември

В Девическото училище в Сопот бе открита мобилната изложба "Христо Г. Данов - книжарят, когото наричаха министър". Тя е осъществена на Регионалния исторически музей в Пловдив. Уредникът на къща музей "Христо Г. Данов" Вера Кисьова разказа интересни факти за родения в Клисура книгоиздател и виден общественик. Изложбата ще гостува в Сопот до края на месец ноември. Първите й посетители бяха учениците от СУ "Иван Вазов".

Изложбата визира началото на издателската дейност на Данов, поставена с отпечатването на календарчето „Старопланинче" през 1855 г. и първите учебници, съставени и издадени в съдружие с Йоаким Груев. Проследява разнообразната и богата учебникарска продукция на издателството на Данов в годините до Освобождението на България. Представени са снимки и документи от откриването на печатницата на Данов в Пловдив през 1878 г., дейността му като организатор и участник в Първото земеделско-промишлено изложение през 1892 г. и като кмет на Пловдив от 1896 до 1899 г. Показани са семейни снимки и родословното дърво на фамилията на Данов, както и на експозицията на къщата музей „Христо Г. Данов".

/Снимки: къща музей "Иван Вазов"-Сопот/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче