Секции

26 April 2024 20:57

Експерти настояват за премахване на наложените лимити и ограничения в болниците

Болничните сдружения у нас поискаха отмяна на лимитите за броя легла, наложени от Здравната каса, както и да могат да промяна и да заместват при необходимост различни специалности, което в момента не е възможно заради автоматичната система, наложена от Касата. Именно тази система води до отказ от лечение и връщане на болни, което понякога е фатално, каза в сутрешния блок Европа сутрин председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

д-р Неделчо Тотев – Сдружение на общинските болници в България:

„От 2019 година за първи път се въведе лимитиране на леглата по специалности по Здравната карта. Тоест ако една болница разполага със 100 легла, от тях 30 са педиатрични, защото проблемът е най-голям там, при тези легла, особено в сезона, в който се намираме, ако има епидемична обстановка, но не е обявена като такава, а има една завишена заболеваемост, а това често се случва при децата, и леглата бъдат изпълнени, 31 дете, което дойде, не може да бъде прието“.

По повод случая с 3-годишния Александър, д-р Тотев обясни, че не разбира защо се отстраняват директори на болници преди да е приключила проверката и да е ясно чия е вината за трагедията. Мнението му подкрепи и бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Проф. Радослав Гайдарски – бивш министър на здравеопазването:

„Премиерът е много чувствителен човек и просто така му хрумна. Каква вина имат тримата директори? Те не знаят за какво става въпрос. Отговорността е лична. Всеки един лекар, който е положил Хипократовата клетва, който има специалност, той е лично отговорен за лечението на даден болен“.

Възможно е хеморагична пневмония да се развие за няколко часа и да бъде фатална за едно малко дете, обясни проф. Гайдарски.

Проф. Радослав Гайдарски – бивш министър на здравеопазването:

„Това е напълно възможно, особено ако детето е с отслабена имунна система. Заболяването започва в началото с леки симптоми, а това може да заблуди лекарите. Тя самата каза, че в началото диагнозата е била трахеоларингит – заболяване на горната дихателна част и това не е дало възможност да се вземат мерки още от самото начало. Друг е въпросът, че дори да е било настанено веднага, дори да започне лечение от самото начало, каквото са направи в края, пак може да се стигне до фатален край“.

И д-р Тотев и проф. Гайдарски обясниха, че медиите и обществото трябва да реагират много внимателно в случаи като този на Александър, за да не се увеличава и без това сериозното недоверие, което съществува в отношенията лекар – пациент.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче