Секции

20 April 2024 09:42

Румен Радев за назначаването на Гешев: Няма как да наруша Конституцията

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурор. Двамата проведоха среща в сградата на президентството, след което държавният глава обяви, подписва указа, защото не иска да нарушава Конституцията. Радев съобщи още, че ще инициира дебат за промени в Конституцията и мястото на прокуратурата в съдебната система. От своя страна новият главен прокурор се обяви за по-активна дейност на държавното обвинение и отхвърли твърденията, че до този момент е работил селективно.

Държавният глава Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурор. Преди това президентът и избраният за обвинител номер едно се срещнаха на „Дондуков“ 2. Радев заяви, че е изразил ясно своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура.

Румен Радев, президент на България:

„Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички нарушили закона, без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.“

От своя страна избраният за главен прокурор Иван Гешев заяви, че ще опита да оправдае очакванията за повече справедливост и отхвърли твърденията, че до този момент е работил селективно.

Иван Гешев, избран за главен прокурор:

„Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Личното ми мнение е, че не прокуратурата е виновна за всичко, както се опитва да бъде представено в един политико-олигархичен кръг. Тази идеологическа основа е, че прокуратурата е виновна за всичко в тази държава, това не е вярно! Но това не означава, че прокуратурата няма проблеми, които трябва да бъдат решени. “

Във връзка с предложението на Радев за конституционен дебат, Гешев заяви, че не е чул какво точно трябва да бъде променено според държавния глава.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче