Секции

26 April 2024 04:24

Стотици спасители претърсват развалините на десетки сгради след мощното земетресение в Албания

В трескава надпревара с времето стотици спасители претърсват развалините на десетки сгради, срутили се при мощното земетресение от 6,4, което удари Албания. 20 са жертвите на труса, който удари на 34 километра северозападно от Тирана в ранните часове на вторник, докато хората спели. Над 600 души са ранените. Правителството обяви днес ден на траур в памет на загиналите. Голяма част от жертвите са в крайбрежните градове Дуръс и град Туман, които са най-близо до епицентъра на земетресението.

През изминалата нощ хиляди хора останаха навън, страхувайки се да се върнат в домовете си, тежко повредени от труса. На нуждаещите се са осигурени палатки и храна. Албанският премиер Еди Рама обеща спасителните екипи да „претърсват търпеливо и системно развалините на срутените къщи, докато и последната надежда за намиране на оцелели не бъде загубена“.

ЕК изпрати спасителни екипи от Италия, Гърция и Румъния, които да окажат съдействие на местните власти в издирването. На място работят и спасители от Косово и Черна гора. Трусът беше определен от властите като най-мощното земетресение, удряло страната от десетилетия. За последно Албания е преживявала подобно бедствие през 1979 година, когато трус с магнитуд 6,9 взе 134 жертви и рани над хиляда души.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки път, когато се почувстваш изгубен, си спомни за всеки, който някога те е обичал, за всяка сбъдната мечта, за всеки пълноценно изживян слънчев ден и след това си представи колко още такива спомени те чакат зад ъгъла.