Секции

27 April 2024 07:14

Нападателят на Лондон Бридж е идентифициран, бил е осъждан за тероризъм

Мъжът, извършил атаката с нож на Лондон Бридж в британската столица, е бивш затворник, осъден за терористични престъпления. Нападателят, който бе идентифициран от полицията като Усман Хан, на 28 години, е бил извън затвора по времето на престъплението, при което бяха убити двама души и други трима ранени. Извършителят бе застрелян от полицаи, след като граждани успяха да го обезвредят на моста. Органите на реда определиха нападението като терористичен акт. Усман Хан е бил известен на властите, той е получил присъда по обвинения в тероризъм през 2012 г, съобщи Нийл Басу, национален координатор в полицията за борбата срещу тероризма. Бил е освободен предсрочно от затвора през декември 2018 г и сега ключов елемент от разследването е да бъде установено как е планирал и извършил атаката на Лондон Бридж. Полицаи извършват обиск на адрес в Стафордшир, където е живял Хан.

„Докато сме в началните етапи на разследването, към този момент не издирваме други лица, свързани с атаката. Продължаваме следствените дейности, за да изключим версията за намеса на други лица в атаката“, разясни комисар Басу.

Нападението е започнало в 13.58 ч местно време в петък във Фишмонгърс Хол – сграда на северния бряг на Темза, където се е провеждала конференция за реабилитацията на затворници. Заподозреният също е присъствал на събитието. Според вестник Таймс, той бил освободен от затвора преди една година, но бил задължен да носи електронна гривна за проследяване. На конференцията присъствали бивши затворници и студенти от Кеймбридж.

Хан извадил нож и намушкал няколко души пред сградата преди други граждани да му се противопоставят. Той бил обезвреден от граждани на моста, преди полицията да поеме нещата в свои ръце. Мъжът е носил жилетка с имитация на експлозиви.

Полицията се отзовала бързо на сигнала и убива заподозрения нападател, след като преценява, че той представлява опасност за околните. На кадри в социалните мрежи се вижда как друг мъж се отдръпва преди това от него, като очевидно му е отнел оръжието – голям кухненски нож.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче