Секции

25 April 2024 12:53

Почина легендата на българския театър и кино Стоянка Мутафова

На 97- годишна възраст почина легендата на българския театър и кино Стоянка Мутафова.

Стоянка Мутафова:

„Много по-млада се чувствам. И пет пари не давам, че са се навъртяли годините ми, това не ме смущава“.

Мутафова имаше сериозни здравословни проблеми през последните 5 месеца. Последно актрисата беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия на апаратно дишане.

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 година В София. Завършва класическа филология в Софийския университет, но сцената я привлича и тя постъпва в Държавната театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“. После продължава с театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас – от 1991 г.

Стоянка Мутафова има роли в над 90 театрални постановки. Популярна е и с филмовите си и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и редица други. През 2019 г. Стоянка Мутафова отбелязва своите 70 години на сцена, където беше до последно.

„Госпожа стихийно бедствие“ ще остане завинаги в сърцата на всички онези, които дори за миг се докоснаха до безспорния й талант.

Поклонението пред голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще бъде в понеделник – 9 декември в Сатиричния театър.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче