Секции

16 April 2024 22:31

Омбудсманът до КФН: „Бонус-Малус“ ощетява гражданите

Общественият защитник е изпратила препоръка с искане да се предвиди допълнително време за обсъждане и съобразяване с изразените становища преди промяната на начина, по който се определя цената на задължителните застраховки.

Наредбата за определяне на размера на застраховката „Гражданска отговорност“ влиза в сила от 1 януари 2020 г., с изключение на няколко разпоредби, които ще се прилагат от 1 януари 2021 г. Омбудсманът посочва, че за обсъждане и евентуално приемане на постъпилите предложения остават само 12 дни, от които 7 са неработни. Диана Ковачева смята, че така предложеният проект дава превес на интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на автомобили. „Оказва се, че собственикът на МПС отговаря за нарушения, извършени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като малус точките на другите водачи се отразяват върху размера на премията му, без самият той да е допуснал нарушение“, пише в становището на обществения защитник. Омбудсманът подчертава, че проектът допуска да се натрупват множество санкции за едно и също нарушение.

Ковачева посочва още, че увеличението на цената при неизрядните водачи е много рязко и достига до 400%. А в същото време, изрядните водачи не са стимулирани в достатъчна степен, е друг мотив, с който омбудсманът предлага да се преосмисли така предложената концепция.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче