Секции

29 March 2024 14:29

За Коледа карловската болница получи голямо дарение (видео)

За Коледа карловската болница "Д-р Киро Попов" получи голямо дарение на болнично оборудване и консумативи. Неговата стойност е около 150 000 лв. и е осигурено от принцеса Теофана фон Саксен, която е носител на тазгодишната национална награда за дарителство на името на братя Евлогий и Христо Георгиеви.



"Това е добро дело в един знаков период – преди Коледа, общинската болница винаги е била наш приоритет"- отбеляза общинският кмет д-р Емил Кабаиванов на специална по повода пресконференция. Той изказа своите благодарности на принцеса фон Саксен и Ротари клуб Карлово за дарението, за доставката на което са платени 15 000 лв. допълнителни разходи – 5 000 лв. за транспорт от Германия, заплатени от община Карлово, и 10 000 лв. от активите на болницата.



Основният пакет от дарението включва: 42 броя трикомпонентни болнични легла, с механизми за вдигане и сваляне, 2 апарата „Сименс“ за диатермално лечение за отделението по физиотерапия, 1 велоергометър „Хелиге“ за извършване на тест на пациенти, преди да бъдат подложени на коронарография. Допълнителният пакет включва: работно облекло за лекари и санитари, инвалидни и тоалетни столове, детски колички, 50 медицински чанти, пациентски столове и табуретки, ортезни обувки за хора на физиотерапия след фрактури, кушетки, специални уреди за събиране на прането и други консумативи.



Това е много много необходима помощ за болницата. Ще бъдат подменени част от леглата във вътрешно и неврологично отделение, каза управителят на болницата д-р Христо Пелев и благодари на принцеса фон Саксен, на кмета д-р Кабаиванов за транспортните разходи, на Ротари клуб Карлово и фирма „Терасист“, която е осигурила машина за разтоварване на дарението.



Общинският съвет винаги ще подпомага и подкрепя МБАЛ „Д-р Киро Попов“- заяви председателят на карловските старейшини Доньо Тодоров.



Община Карлово подготвя проект за енергийна ефективност на болницата, който до пролетта ще бъде готов и Общината ще може да кандидатства за финансиране- съобщи още кметът д-р Кабаиванов. По проекта се предвижда да бъде обновена фасадата на болницата, монтирани автоматизирани радиатори и сградата да отговаря на всички мерки за енергийна ефективност, което ще доведе до значителни икономии. Преди време е направено и преасфалтиране на паркинга на болницата с общински средства.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче