Секции

27 April 2024 06:56

Швейцария пристъпи към извеждане от експлоатация на първия от петте си ядрени реактора

Атомната електроцентрала в Мюлеберг в Швейцария пристъпи към затваряне след 47 години експлоатация, отбелязвайки началото на края за атомната енергетика в страната. 373-мегаватовият реактор произвеждаше достатъчно електроенергия за покриване на енергийните нужди на близкия град Берн за повече от 100 години напред. Изключването на верижната реакция и деактивирането на реактора бе предавано на живо по телевизията.

Затварянето на първата от общо пет атомни централи бе решено на референдум след аварията в японската АЕЦ Фукушима от 2011 г, която предизвика опасения за безопасността на хората, живеещи в района на такива централи. Германия също реши да се откаже от атомната енергия, като затвори своите централи до 2022 г, докато швейцарското правителство заяви, че няма да строи нови реактори, а съществуващите пет ще бъдат използвани до края на жизнения им цикъл.

Сузане Тома – изпълнителен директор на компанията оператор BKW:

„Целият процес ще продължи 15 години и ще има три фази. През първата ще имаме високи нива на радиация на мястото, тя ще продължи пет години, след това ще имаме още седем години, през които ще има ниски нива на радиационно замърсяване и в самия край ще бъде съборена самата сграда на централата. Искам да успокоя гражданите, че са взети всички мерки за безопасност, като естествено нещата са несравними с производствения цикъл при високи температури и налягане. Искаме да образоваме хората как да се справят с тази ситуация. Затова сме придобили две компании, специализирани в радиоактивната защита. Така даваме абсолютни гаранции, че имаме достатъчно ресурси за защитата на всеки един гражданин.“

Решението за поетапен отказ от атомната енергия бе взето на референдум през 2017 г и подкрепи план на правителството за развиване на възобновяема енергия със субсидии за соларни, вятърни и хидроелектрически източници. Засега няма точни дати за извеждането от експлоатация на останалите 4 ядрени реактора, въпреки че АЕЦ Бецнау близо до германската граница се очаква да бъде следващата. Атомните централи произвеждат една трета от електроенергията на страната, докато 60% идват от водноелектрически централи и 5% от възобновяеми източници.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Да обясняваш на някого какво означава даден символ е като да му казваш как трябва да го кара да се чувства музиката.


Дан Браун