Секции

19 April 2024 05:34

В Сушица къпаха булка за здраве по традиция на Ивановден (видео)

В коритото на Дръндевата чешма в Сушица къпаха булки за здраве по традиция на Ивановден. Обичаят е древен и се нарича „Къпанак“. Коритото на чешмата се запушва предния ден и се пълни с вода. Невестата, омъжила се през изминалата година, облича традиционна за ритуала носия. На чешмата тя идва придружена от своите кумове и оркестър. Застава на изток прекръства се, хвърля до три пъти вода през двете си рамена и след това кумовете я изкъпват с бакърено менче.

Тази година във водите на Дръндевата чешма влезе 20-годишната Мария Христова. „Този обичай е много специален за мен. Важно е да се пази българското и занапред. Трябва да пазим традициите такива, каквито са създадени преди нас“. Тя се надява малката й дъщеря Вероника един ден на бъде на нейното място. Света Богородица да ви пази и закриля пожела на Мария зам.-кметът Антон Минев и й дари икона на Божията майка и Младенеца.

Къпанакът в Сушица уважи и народният представител Веска Ненчева, която от години е съпричастна в съхраняването и развиването на българските обичаи.

В празника се включи и заместник-председателят на местния парламент Анастасия Чолакова. Присъстваха много именици и желаещи, които също бяха изкъпани за здраве във водите на Дръндевата чешма. После всички се хванаха дружно на традиционно мегданско хоро.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Тайната на успеха е в способността да възприемеш гледната точка на другия и да видиш нещата от неговия ъгъл толкова добре, колкото от своя.


Хенри Форд