Секции

26 April 2024 18:55

САЩ не планират да изтеглят военните си от Ирак

САЩ не планират да изтеглят военните си от Ирак на фона на ескалиращото напрежение със съседен Иран. Това заяви министърът на отбраната Марк Еспър. Коментарът му беше направен, след като в медиите беше разпространено писмо, изпратено от командващия на американските части в арабската страна, в което се намеква за изтегляне на американския контингент. Еспър каза, че изтегляне на американците няма да има, а писмото, макар и достоверно, е било „изпратено по погрешка“.

Само няколко часа преди тези думи на шефа на Пентагона, в иракското Министерство на отбраната получиха въпросното писмо, в което американския генерал казва, че войниците му се готвят за напускането на Ирак.

В неделя парламентът в Ирак прие необвързваща резолюция, която призовава за изтеглянето от страната на всички чуждестранни войски. Гласуваният документ няма силата на закон, но беше ясен сигнал към американците, след въздушния удар в Багдад миналата седмица, при който беше убит влиятелния ирански генерал Касем Солеймани. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече заплаши Ирак със сурови санкции, ако американските войски бъдат принудени да си заминат от страната.

Междувременно стотици хиляди опечалени иранци се събраха в родния град на Солеймани – Керман, за да го изпратят в последния му път. Траурната церемония в памет на покойния генерал, който беше смятан за национален герой в страната си, вчера в Техеран беше оглавена лично от върховния лидер аятолах Али Хаменей.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче