Секции

26 April 2024 20:42

Борисов, Ердоган и Путин обсъждат проекта „Турски поток“ на среща в Истанбул

Българският премиер Бойко Борисов заминава за Истамбул, където ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин. Основна темата по време на разговорите между тях ще бъде доставките за България през газопровода „Турски поток“. Поводът за визитата на министър – председателят в Истанбул е официалното откриване на първата отсечка на газопровода „Турски поток“.

България участва в проекта, след като беше избрана за продължението на газопровода през юни 2018 година. Преди дни Владимир Путин отправи критики, че България бави строежа на трасето, което мотивира премиерът Борисов да се качи на хеликоптер и от високо да покаже напредъкът на строежа.

Преди да тръгне за Истанбул Борисов ще има още една важна среща. Той и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще открият Първата сесия на Стратегическия диалог България – САЩ. Тя ще се проведе с участието на американска делегация и се случва след като през ноември в САЩ премиерът Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп затвърдиха стратегическия характер на партньорството между двете страни. По време на форума се очаква да бъдат установени отлични отношения в областта на сигурността и отбраната, както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Ще бъде поставен акцент и върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете страни.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче