Секции

28 March 2024 23:17

172 години от рождението на Христо Ботев отбелязаха тържествено в Калофер (видео)

172 години от рождението на Христо Ботев отбелязаха тържествено с митинг-поклонение в Калофер. Събитието почетоха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, вицепремиерът Марияна Николова, народни представители, кметове, общински съветници, военни и много граждани.

Честването започна в НМ“Христо Ботев“ с военен ритуал с участието на духовния оркестър и представителната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада и слово на вицепремиера Марияна Николова.

Митингът-поклонение продължи пред мемориалния комплекс. „В паметта на българския народ има събития и личности, които никога няма да забравим. Такава велика личност е Христо Ботев“- каза в официалното си слово кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Той е роден на Рождество със знака да бъде водач. Трябва да предаваме нашето преклонение пред него на идните поколения. Ботев жертва младия си живот за свободата на България. Ние сме тук, за да сведем глави и да отдадем почит пред него. Поклон пред делото му“- подчерта д-р Кабаиванов.

В тържествената си реч вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че в деня на Богоявление Христо Ботев отново ни събира. Така се вплитат кръщенето във вярата и вярата за свободата на народа. По думите на Илияна Йотова, той показва какво е да обичаш народа си и да отдадеш живота си за него. В неговата биография няма място за полуистина. Съдбата го е белязала да променя света наоколо. Вицепрезидентът подчерта, че вяра в единението сочи животът и творчеството на Ботев. Само така енергията надвива апатията и примирението. „Най-важният урок на Ботев е да обичаш народа си“- отбеляза Йотова.



В знак на признателност бяха поднесени цветя на паметника на бащата на Ботев Ботьо Петков и майка му Иванка Ботева, както и венци и „Гирлянд на славата“ на паметника на Христо Ботев в мемориалния комплекс.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче