Секции

27 April 2024 05:19

Иранска ракета вероятно е свалила украинския самолет край Техеран

Катастрофата на украинския самолет край Техеран вероятно е причинена от иранска ракета. Това твърдение, което първоначално се появи в престижни световни медии, беше потвърдено от появата на ново видео, което показва момента, в който пътническата машина е станала обект на нападението. На кадрите се вижда малка проблясваща светлинана фона на нощното небе, която внезапно експлодира.

Иран категорично отхвърли версията за ракетно нападение срещу самолета. Катастрофата обаче стана само часове след като Техеран изстреля няколко ракети по американски бази в съседен Ирак. Според редица световни медии времето, по което е станал инцидентът, предполага, че украинската пътническа машина може да е била объркана с американски военен самолет и да е станала цел на иранската ракетна атака.

В подкрепа на версията за поразяване на украинския самолет се изказаха канадският премиер Джъстин Трюдо и британския му колега Борис Джонсън. Двамата лидери заявиха, че имали доказателства в подкрепа на твърденията си и призоваха за пълно и задълбочено разследване на трагедията, при която загинаха всички 176ма души на борда на машината. Те обаче отказаха да разкрият доказателствата, с мотива, че разследването е на твърде ранен етап за да се посочи конкретна вина и да се правят заключения.

Франсоа-Филип Шампан, външен министър на Канада:

„Разполагаме с разузнавателни данни от различни източници, включително от наши съюзници и от нашето разузнаване. Те показват, че самолетът е свален с иранска ракета земя-въздух. Твърди възможно е да е направено неумишлено. тази нова информация подчертава нуждата от задълбочено разследване на инцидента.“

Доминик Рааб, външен министър на Великобритания:

„Съгласни сме с канадската оценка, според която полетът на украинските международни авиолинии е бил свален от иранска ракета земя-въздух. И както Франсоа-Филип каза, това може да направено без умисъл. Спешно се нуждаем от независимо, пълно и прозрачно разследване, което да установи причините. Иранският режим трябва да се отвори към международната общност, като даде достъп до мястото на катастрофата, колкото е възможно по-бързо, за да може семействата и близките на загиналите да узнаят какво точно се е случило с любимите им хора.“

Техеран обяви, че ще разреши на експертен екип от Украйна и експерти от авиокомпанията Боинг, САЩ, Франция и Канада да участват в разследването на катастрофата.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче