Секции

29 March 2024 15:54

Зам.-кметът Антон Минев с коментар по актуални проблеми на обществения транспорт в Карлово (видео)

Заместник-кметът Антон Минев коментира на пресконференция днес как ще се отрази на обществения превоз в Община Карлово предстоящата стачка на превозвачите и исканията им за корекция на тол таксите.

По думите на Минев в Община Карлово финансирането на обществения превоз става на брой население, а не според изминатите километри. Това е довело и до кризата с обществения транспорт през 2019 година. Намаленият пътникопоток води до нерентабилност за превозвачите. ТОЛ таксите ще доведат до увеличение на цените на билетите. Това влиза в противоречие с обществените поръчки, които са спечелени от превозвачите при определени условия за линиите, които обслужват. Много хора няма да могат да си позволят да ползват обществения транспорт. Националното сдружение на общините в България, в чието ръководство е и кметът на Община Карлово, д-р Емил Кабаиванов е провело няколко срещи с Министерството на транспорта за да бъде разработена една по-справедлива схема за дофинансиране на обществения превоз.

Заместник-кметът Антон Минев съобщи, че след разговори с превозвачите в обществения транспорт на Община Карлово, те проявяват разбиране, че общественият превоз е социална услуга, и ще се въздържат от участие в предстоящия протест. За това общинското ръководство им изказва благодарност. Минев припомни, че на територията на Община Карлово действат една пловдивска и три местни фирми в отделни направления.

Мнението е, коментира заместник-кметът, че трябва да има единен информационен регистър за автобусния превоз. В него трябва да се предоставят актуални данни за курсове и цени.

По-късно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е успял да убеди превозвачите и да ги откаже от националния им протест, който бе обявен за понеделник, 13 януари.

Правителството и браншовите организации са се разбрали тол системата да стартира на 1 март, тестово за 3 месеца с тарифите, предлагани от превозвачите, и ако очакваните приходи от новата система за таксуване на тежкотоварните автомобили не съответстват, тогава ще се проведат нови разговори за промени.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче