Секции

20 April 2024 07:51

14 младежи от община Карлово участваха в международен обмен в Полша

Група от 14 младежи от Община Карлово взеха участие в международен младежки обмен на тема „От идея до решение“ в гр. Завож, Полша, в периода от 03-11 януари 2020 г., финансиран от Програмата „Еразъм +“. Партньор в проекта е Сдружение „Млади, активни, креативни“ - Куртово, което направи трудна селекция на участниците сред многото желаещи младежи да се включат. Основни критерии за селекция бяха мотивацията за участие и собственияj принос, който всеки младеж бе готов да даде за постигане целите на проекта. Селектираните младежи трябваше да владеят добре работния английски език на проекта, за да се справят с поставените им задачи и да бъдат максимално активни по време на проекта.

Проектът беше на екологична тематика и по- конкретно за замърсяването на въздуха и мерките, които държавите-партньори прилагат за справянето с проблема. Българските участници бяха подготвили презентации и много материали по темата и бяха една от най-активните групи по време на обсъжданията и дейностите по проекта. Всички си дойдоха с повишено екологично самосъзнание и с желание да продължат да работят по темата и на местно ниво. Представиха по блестящ начин както организацията, така и България и Община Карлово. По време на междукултурната вечер, посветена на българските традиции и култура, младежите изненадаха международните си приятели с добре подготвена културна програма, включваща традиционни песни, хора, танци, показаха им различните български обичаи, които се случват точно в периода на проекта: мъжкото хоро на Богоявление и къпането на булки на Ивановден, също така и обичаи като коледуване, лазаруване, нестинарство. Българската баница, шопската салата, традиционната българска луканка, домашно приготвена лютеница бяха само част от храните, с които българската група почерпи останалите международни участници.

Всички участници получиха международно признат сертификат Youthpass от полската организация домакин.

Сдружение „Млади, активни, креативни“ изказва огромна благодарност на Община Карлово, която подсигури транспорта на младежите от Карлово до София и обратно и за пореден път засвидетелства подкрепата си и загрижеността към младите хора на общината.

/По информация и снимки на Сдружение „Млади, активни, креативни“/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче