Секции

29 March 2024 11:14

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик ще са между 3 и 7 ст. на километър

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик – с тегло между 3,5 т и 12 т, ще са от 3 до 6 ст. на километър за автомагистрали и между 4 и 7 ст. за първи клас пътища в зависимост от емисионния клас на превозното средство. Това предвижда новият проект за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа, публикуван за обществено обсъждане.

Тарифите, по които ще се събира такса за изминато разстояние по републиканската пътна мрежа от 1 март, са тези, които предлагат превозвачите.

На срещата на 10 януари с представители на транспортния бранш при премиера Бойко Борисов беше решено тол системата да бъде пусната в търговска експлоатация за превозните средства над 3.5 т от 1 март 2020 г. Тя ще стартира с такси за автомагистралите и първи клас пътища (около 3 100 км). След три месеца търговска експлоатация на тол системата анализите ще покажат дали с по-ниски тарифи и редуциран обхват, приходите, които държавата очаква от тол такси, ще бъдат същите като вече заложените в бюджета. Ако те са по-малко, ще се разгледа актуализиране на тарифите.

По искане на превозвачите от системата са извадени второкласните пътища. За тях тежкотоварните камиони няма да заплащат винетка след 1 март. Срокът за събиране на предложения по проекта на тарифата е до 12 февруари 2020 г.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче