Секции

27 April 2024 00:45

Глоба до 1000 лева за нелегална ракия в колет

Колетите и куриерските пратки с домашно вино и ракия вече се проверяват от 1 януари. Ако няма платен акциз, алкохолът ще бъде конфискуван, а изпращачите ще се глобяват със сума не по-малка от 1000 лв. Това гласят новите текстове в Закона за акцизите и данъчните складове. Законовата промяна се приема положително както от работещите в сферата на митническия контрол, така и от производителите на ракия, показа репортерска проверка.

От 1 януари изпращането на домашен алкохол без платен акциз по пощата вече е забранено. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Ако изпращачът не покаже документ за платен акциз, пратката се конфискува.

Мартин Антов, митнически агент, преподавател по „Митнически контрол“:

„Доколко е навраменна тази мярка- не мога да я коментирам, но със сигурност я приемам като положителна, защото в крайна сметка произходът на тези алкохолни продукти обикновено е неизвестен и в крайна сметка става дума за живота и здравето на хората, така че изпращането им по пощата с куриери, може да доведе до доста нелицеприятни проблеми!“

Димитър Шарков е собственик на модерен казан за варене на ракия в Свищов. Инвестирал е над 70 хиляди лева в съвременна инсталация, чрез която произвежда двойно препечена домашна ракия.

Димитър Шарков:

„Ами аз не виждам проблем! Ако ракията е сварена в казан, човекът си има документ, защо да не прати на роднина, приятел? Не виждам да има проблем!“

Мартин Антов смята, че със законовите промени държавата не само контролира легитимното производство и плащането на данъци, но и риска за потребителите.

Мартин Антов:

„Тези продукти , които биват изпращани чрез подобни пратки, в крайна сметка ще бъдат удостоверени като произход и не толкова, че е платен акциза за тях, а да е ясно при какви условия са произведени и до каква степен представляват някаква заплаха за потребителя!“

Законът предвижда митничари и пощенски служители да са в постоянна връзка, а глобите за граждани и фирми варират от 1000 до 2000 лева. В закона се въвеждат и нови санкции при пренасяне на алкохол над разрешения лимит за страна от Европейския съюз.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче