Секции

20 April 2024 00:53

Веска Ненчева: Пенка Стоянова ни остави примера си да обединява и сплотява, днес Царицата на баскетбола щеше да навърши 70 години

"На 21 януари Пенка Стоянова- Царицата на баскетбола от Карлово, трябваше да навърши 70 години"- споделя народният представител Веска Ненчева във фейсбук профила си.

"Замина си от нас преди няколко месеца, но ни остави примера си - да обединява и сплотява, да знаем, че заедно можем да преследваме и постигнем мечтите си, както тя го правеше. Пенка Стоянова е капитан на националния отбор по баскетбол, с който печели два медала от Олимпийски игри – бронзов от Монреал 1976г. и сребро от Москва 1980г. Играла е на 8 Европейски първенства, като има сребро от Варна 1972г. и бронз от Клермон Феран 1976г. Три пъти е включвана в сборен отбор на Европа. Има три шампионски титли с пловдивския „Марица” и е двукратна финалистка за европейската купа „Ронкети”. В края на спортната си кариера е играла в Италия и е първата баскетболистка, която играе професионално баскетбол"- припомня Ненчева.

Тя е убедена, че "Пенка е епоха, Пенка е вселена, защото беше голям спортист, голяма родолюбка, голям приятел, голям човек. Ще продължаваме да я имаме до себе си, чрез дъщеря й Теодора и малкия й внук."

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче