Секции

19 April 2024 06:41

МОСВ и големите рециклиращи фирми с консенсус за засилване на контрола върху вноса на отпадъци

Затягане на контрола върху вноса и обработката на отпадъци. За това се разбраха на среща представители на големите фирми в рециклиращия бранш и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Предстои и още една среща в същия формат след седмица.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров се срещна с представители на големите компании в рециклиращия сектор. Разговорът бе по инициатива на бранша, а целта – да се намерят решения за преустановяване на незаконните практики при вноса и обработката на отпадъци.

Бе постигнат принципен консенсус по редица мерки за затягане на контрола сред които въвеждането на банкови гаранции за търговците, въвеждане на GPS контрол на товарите с отпадъци от границата до предприятията, внедряване на видеонаблюдение и други.

Ще бъде изготвен и списък с фирми-нарушители, които ще бъдат следени особено зорко.

ТЕЦ Бобов дол е горял отпадъци, без да има право на това. Това заяви още екоминистърът. Миналата седмица той и екипи на прокуратурата направиха проверка на ТЕЦ-а след сигнал за горене на опасни отпадъци. Такова, както и завишени емисии, не бяха установени. Констатирано бе обаче, че са горени отпадъци, които, макар и не опасни, не са фигурирали в комплексното разрешително на предприятието. Тогава министърът нареди спирането на тази дейност. Това, обаче, не е станало факт, поради което горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ ще бъде преустановено принудително от държавата.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче