Секции

26 April 2024 07:50

Загинали и ранени при силното земетресение в Източна Турция

Броят на жертвите на силния трус с магнитуд 6.8 по скалата на Рихтер в Източна Турция се увеличава с всеки час. 21 са вече загиналите, а 1030 души са ранени. В област Елязъг, където е епицентърът на труса, пристигат спасителни екипи и помощи от редица турски градове. Най-малко 17 са жертвите в окръг Елязъг и четири в съседния окръг Малатия, посочи службата. Тя отбеляза, че след първия трус са били регистрирани 228 вторични, като най-силните са бил с магнитуд 5.4 и 5.1. Най-малко осем души, включително две деца, са извадени живи изпод отломките в Елязъг, предаде ДПА, цитирайки телевизия СиЕнЕн Тюрк.

Разрушени са най-малко пет сгради в град Сивридже (близо до който е бил епицентърът) и 25 в Малатия. Стотици постройки са повредени или не са безопасни.

Синаси – жител на град Сивридже:

„Къщите ни са съборени или сериозно увредени. Някои хора, наши съграждани, загинаха. Надявам се Аллах да ни помогне. Да ни даде търпение. Животните ни умряха. Събрахме се край огъня да прекараме нощта“.

Управлението по извънредните ситуации съобщи, че към три часа местно време са изпратени около хиляда спасители със 182 машини. Спасително-издирвателните работи продължават. Епицентърът на земния трус е бил в източната турска област Елязъг, но трусът е бил усетен дори и в съседни страни като Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив.

В района продължават вторични трусове със сила от над 5 по скалата на Рихтер. Според специалисти те може да продължат до една седмица.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от министерството на външните работи в София. Посолството ни в Анкара поддържа постоянен контакт с местните власти.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефони : + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42; + 90 533 376 37 69.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче