Секции

29 March 2024 03:08

Синдикати и работодатели единни против предложението непушачите да имат повече платен отпуск

Служителите, които не пушат, да имат право на два дни допълнителен платен годишен отпуск. Това предложиха преди дни от ВМРО. Все още не е ясно дали проектозаконът ще бъде подкрепен от големия партньор в управляващата коалиция – ГЕРБ. Междувременно работодателите се обявяват твърдо против идеята.

Синдикатите също не подкрепят идеята непушачите да получават повече отпуска. Експерти посочват, че в много производства процесът на работа практически не позволява на пушачите да излизат в повече почивки в сравнение с другите работници.

Такъв е и случаят при Емил, който е управител на ресторант. Дава заплати на десетки служители. Според него това дали един работник е пушач или не, не се отразява на работата му.

Основен аргумент на поддръжниците на тази идея е това, че пушачите не са толкова ефективни, колкото останалите служители. Предложенията за промени в Кодекса на труда тепърва следва да бъдат разгледани и одобрени на Тристранния съвет между държава, работодатели и синдикати, а след това евентуално ще бъдат внесени и в парламента.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче