Секции

19 March 2024 05:22

Искат отстраняването на кмета на Калофер със сигнал до ОИК

Прекратяване на пълномощията като кмет на Калофер застрашава Румен Стоянов. Причината за това е, че не е изтекъл едногодишният срок от отстраняването му от длъжност, което стана с решение на Комисията за контрол и противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество на 19 март 2019 година. След обжалване, това решение бе потвърдено и от Административен съд – София, и от ВАС на 29 март 2019 година.

На 14 януари тази година в Общинската избирателна комисия в Карлово по имейл е постъпил сигнал от Николай Йорданов, оформен като заявление, в което се иска отстраняването на Румен Стоянов от заеманата длъжност.

Още на 20 януари бе свикано заседание на ОИК – Карлово, в него участваха 12 от от общо 13 нейни членове. Нямаме правомощия да решим дали пълномощията на Румен Стоянов като кмет на Калофер трябва да бъдат прекратени или не, коментира председателят на ОИК – Карлово Божидар Бакалов.

С протокол, подписан от всичките 12 члена, участвали в заседанието, ОИК изпраща запитване до Комисията за контрол и противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество от кога влиза сила решението за отстранявано на Румен Стоянов от длъжността кмет на Калофер и кога изтича едногодишният срок, в който той не може да заема тази длъжност. Същото запитване е изпратено и до ВАС. Едва след това ОИК – Карлово може да се произнесе по казуса.

Очаквам отговорите на ККПКОНПИ и ВАС, заяви пред „Марица“ Румен Стоянов. Не познавам Николай Йорданов, който е подал сигнала, смятам, че такова лице не съществува и изпратеният имейл до ОИК всъщност е анонимен, допълни той.

Дори сигналът да е анонимен, ние сме длъжни да реагираме, заяви председателят на ОИК - Карлово Божидар Бакалов.

Пълномощията на Румен Стоянов като кмет на Калофер бяха прекратени на 29 март 2019 година с решение на ККПКОНПИ заради това, че той бе назначил за финансист на кметството своя шурей. В местните избори през 2019 година Стоянов отново се кандидатира за кмет на Калофер и бе избран на първи тур. На въпрос на „Марица“ защо ОИК е допуснала Румен Стоянов да се регистрира като кандидат за кмет при положение, че тече едногодишен срок в който не може да заема обществена длъжност, от комисията отговориха, че Румен Стоянов като кандидат за кмет на Калофер е представил всички изискуеми от законодателството документи, както и че в Изборния кодекс няма забрана лице, заемало обществена длъжност и отстранено от нея от ККПКОНПИ, да се кандидатира отново преди изтичане на едногодишния срок.

/Източник информация и снимка: marica.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче