Секции

29 March 2024 14:13

Доц.Петър Ненков: 28 години без кап. Дойчин Бояджиев! Летците не умират, те просто отлитат от нас…

Военният историк доц.д-р Петър Ненков припомня, че на 28 януари се отбелязват 28 години от трагичната смърт на капитан инженер Дойчин Бояджиев.

На 28 януари 1992 г. в 18.55 часа със самолет МиГ-21ум с бордови № 31, в изпълнение на упражнение 124 от Курса за бойна подготовка загиват първокласните военни пилоти капитан инж. Дойчин Бояджиев и капитан инж. Емил Тодоров. Самолетът е открит на северния бряг на язовир “Студен кладенец” в района на с. Калоянци напълно разрушен.

Летците не умират, те просто отлитат от нас- пише във фейсбук профила си доц.Ненков. Той споделя, че Бояджиев е бил негов приятел и съученик и е получил заслуженото признание да бъде и първи председател на Офицерска легия „Раковски“.

Всяка година военни, приятели и колеги на летците, както и представители на запасното войнство полагат цветя на почит пред паметната плоча на капитан Дойчин Бояджиев, открита в родното му село Свежен, община Брезово. Членовете на дружество "Капитан Дойчин Бояджиев" от Общинската организация на СОСЗР-Карлово, посещават мястото на авиокатастрофата на брега на язовир „Студен кладенец“ и полагат свежи цветя на паметника на двамата загинали летци.

/Снимка 1: интернет; снимка 2: доц.Ненков/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче