Секции

26 April 2024 08:15

ВСС пита САЩ и прокуратурата за данни, уличаващи Андон Миталов в корупция

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще пита Държавния департамент на Съединените щати за информация за сочения от тях като сериозно корумпиран съдия Андон Миталов. Това решиха магистратите на извънредно заседание по казуса Миталов. Писмено ще питат и Инспектората към ВСС, прокуратурата и антикорупционната комисия дали има проверки или разследвания срещу съдията.

На извънредно заседание съдийската колегия на ВСС реши, че ще търси информация чрез Външно министерство от Департамента на САЩ, главния прокурор Иван Гешев, Инспектората на ВСС и КПКОНПИ за съдия Андон Миталов. Същият бе посочен от държавния секретар на САЩ Майк Помпейо за участник в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Мариета Райкова – председател на Специализирания наказателен съд:

„Решението на САЩ да обявят съдията Андон Миталов за „корумпиран“ е много тежък удар за всички и за имиджа на Специализирания наказателен съд. Той в момента е в болнични.“

От Висшия съдебен съвет обявиха, че не разполагат с конкретни данни защо Миталов е обявен за корумпиран от САЩ.

На 20-минутното извънредното заседание магистратите се присъединиха към писмото на Панов.

Възможно е и ВСС да поканят съдия Миталов за изслушване, но след начална информация за основание предприемането на действия в тази посока. От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че не е изненадан от съобщението от Вашингтон.

Съюзът на съдиите в България призова прокуратурата и инспекторатът бързо да съобщят публично, ако открият или не данни за неправомерно поведение от магистрата, заради личната му репутация и престижа на съдебната власт.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче