Секции

20 April 2024 15:32

Розопроизводители коментираха Закона за маслодайното цвете в Карлово

Розопроизводители коментираха новоприетия Закон за маслодайната роза на специална среща в петък в Карлово. Тя бе организирана от Професионалната асоциация на розопроизводителите в България. По думите на нейния председател Христо Николов, Законът поставя на равни правила розопроизводители и розопреработватели, които са или ще се регистрират. Целта е да се постигне изсветляване на ситуацията в сектора.

Маслодайната роза вече е включена и в Наредбата за растителна защита. Регистрираните розопроизводители ще могат да получават по 27 лева на декар за пролетно третиране и по 10 лева за есенно. Субсидии за пролетното пръскане на маслодайната роза ще се отпускат за пръв път тази година. Заявленията на розопроизводителите ще се приемат от 10 февруари до 6 март. До 10 април ще се представят документите за отчитане по отделните дейности, а средствата ще се изплащат до 22 май тази година. Заявленията за есенното пръскане ще се подават от 12 до 30 октомври, документите ще се отчитат до 13 ноември, а помощта ще се изплаща до 11 декември 2020 г.

Очакванията за развитието на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България са тя да се разрасне като членска маса и да бъде финансово стабилна. Така ще може да открие офиси в Карлово и Казанлък и да направи собствен сайт, даващ необходимата информация на розопроизводителите.

Срещата продължи с лекция на проф. Янко Димитров от Аграрния университет в Пловдив на тема "Болести и неприятели по маслодайната роза“.

Следващото събиране на членовете на Асоциацията ще бъде след приключването на кампанията по прибирането на розовия цвят.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче