Карлово.ТВ призовава: Oстанете си вкъщи!
Секции

06 April 2020 14:59

САЩ и Германия са шпионирали близо 100 държави чрез швейцарска компания

Тайните служби на САЩ и Германия в продължение на години са шпионирали близо сто страни с помощта на швейцарска компания, работеща в сферата на сигурността на комуникациите, съобщават Франс прес и ДПА. Агенциите се позовават на разследване на американския вестник „Вашингтон пост“ и на германската телевизия Цет Де Еф.

След Втората световна война компанията „Крипто“ АД става лидер на пазара за продукти, гарантиращи сигурността на комуникациите. Тя продава продуктите си в над 120 страни.

Сред клиентите на Крипто АД са „Иран, военните режими в Латинска Америка, Индия, Пакистан и дори Ватикана“, пише в. „Вашингтон пост“. Компанията е купена тайно от американското Централно разузнавателно управление през 1970 г в рамките на партньорство с германското външно разузнаване БНД. Германската служба се оттегля от проекта в началото на 90-те години, но ЦРУ продължава да използва услугите на швейцарската компания до 2018 г.

С помощта на продуктите на швейцарската компания американските тайни служби са получавали достъп до информацията на правителства в Близкия изток, Латинска Америка и другаде по света, като се започне със заложническата криза в Иран през 1979 г и се стигне до либийския атентат в берлинска дискотека през 1986 г.

Съветският съюз и Китай не са купували продукти на Крипто АД, което ги е предпазило от шпионските дейности на компанията. Швейцарското министерство на отбраната заяви, че правителството в Берн е решило да започне разследване на случая, за да бъдат изяснени всички свързани с него обстоятелства.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Културен афиш
Изтегли си късметче