Секции

19 April 2024 04:35

Ръкописът „Кой предаде Левски“ и две ценни снимки дари историкът Румен Манов на Община Карлово (видео)

Историкът и колекционер Румен Манов дари на Община Карлово книгата-ръкопис „Кой предаде Левски“, лика на Апостола на свободата от архива на Сава Райнов – председател на Сливенския революционен комитет и снимка на поп Кръстьо с още петима комитетски мъже. Кметът д-р Емил Кабаиванов благодари за ценното дарение.

Ръкописът на Васил Шанов с обем 86 страници е от декември 1945 година, съобщи Манов вчера вечерта на среща – разговор в зала „Васил Караиванов“ в сградата на Община Карлово. Той разказа, че авторът е работил като турколог в Националната библиотека. Там през 30-те години на ХХ век, в архивите на Ориенталския отдел, Шанов попада на шифрована турска телеграма, която дешифрира. По думите на Румен Манов текстът говори за предателството на поп Кръстьо. Дарителят е закупил ръкописа преди 10 години от благоевградски пожарникар, при когото ценният текст е попаднал от свещеник от Симитли.

Събитието, което е част от общинската възпоменателна програма по повод 147 години от обесването на Васил Левски, уважиха историкът проф. Пламен Павлов, ген.-майор Груди Ангелов- началник на ВА „Г.С. Раковски”, ген.-майор Явор Матеев- командир на Съвместното командване на специалните операции, бриг. ген. Деян Дешков- командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, народният представител Жельо Бойчев, военни, общественици и много граждани.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче