Секции

20 April 2024 12:04

Самодейци от Столетово участват на руски фестивал

НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“ с. Столетово с представителна група самодейци и кукерската група от селото ще вземат участие в ежегоден фестивал „Масленица“ в гр. Москва. Покана за участие във фестивала читалището получи през януари т.г. от Сдружение "Клуб за исторически реконструкции "Ротобор" гр. Москва. Това съобщи днес кметът на селото и председател на читалищното настоятелство Мирослав Колев. В дните между 21 и 27 февруари кукерската група, предвождана от кмета на Столетово, ще играе на централния площад със самодейци от НЧ „Родолюбие – 2006 г.“ с. Айдемир, общ. Силистра и групи от различни страни, сред които Италия и Унгария.

Над 5 милиона зрители се очаква да събере Манежния площад в руската столица, където ще се проведе събитието за поредна година, предава БТА. Столетовските самодейни състави ще представят традиционни за региона народни песни, а под съпровода на тъпан и гайда столетовските кукерите ще играят, за да прогонят злото и да дадат път на доброто. По повод участието си в празника от читалището издадоха информационен рекламен бюлетин, флаери и картички, преведени на руски език. Групата е подготвила и традиционни за Долината на розата подаръци, с които ще изрази благодарността си към организаторите за получената покана. С това си участие представителната група на читалището и кметът ще имат възможността да се срещнат с градоначалника и домакин на събитието Сергей Собянин, както и с посланика на Република България в Москва, Руска Федерация, Н.Пр. Атанас Кръстин.

Кукерската група при читалището в Столетово е създадена през 2003 г. от инициативни местни хора, които започват сами да изработват маските си. Автентични носии, наследени от възрастното население, представляват костюмите им. Групата участва в различни местни и национални форуми, от които печели редица признания и награди. През 2019 година кукерите печелят престижната Голяма награда – Сребърна маска от фестивала „Сурва 2019“, а на международна сцена излизат за първи път.

Празненствата около фестивала „Масленица“ почитат едноименния езически ритуал, отбелязван от древни времена в Русия. Празникът се свързва със запалване на големи огньове, колела и плашило. По славянски начин ритуалът с маскиране и запалване на огньове, символизиращи прогонване на злото и зимата и приветстване идването на пролетта и доброто, прилича на нашия Сирни заговезни.

Източник: Любомир ПЕТРОВ, librarystoletovo.wordpress.com/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всичко почива в крайна сметка на факта, че всеки може да разбере онова, което е единосъщностно с него.


Шопенхауер