Карлово.ТВ призовава: Oстанете си вкъщи!
Секции

04 April 2020 16:03

125 години от рождението на Анна Ламбрева бяха отбелязани в Историческия музей в родното й Карлово

125 години от рождението на Анна Ламбрева /22.02.1895-18.02.1976/ - първата българска околосветска пътешественичка, медицинска сестра, писател и публицист, бяха отбелязани на 20 февруари в Историческия музей в родния й град Карлово.

След откриване на фотодокументалната изложба „Докрай с мисълта за България и родния град“, се състоя тематична среща-разговор „Образи на България и българката пред света“. Своята разработка „Анка Ламбрева в чуждестранния печат“ представи главен асистент Мина Маринова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В разговора се включиха Катя Зографова – литературен историк, литературовед, писател и уредник в Националния литературен музей в столицата, родственици на пътешественичката от Карлово и София, общественици, учители и ученици, присъствали на събитието.

Представен бе филмът „Една българка около света“ – продукция от 2016 година на БНТ, Районен център Пловдив.

От името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Стойо Карагенски благодари на екипа на музея за отлично подготвената и проведена среща, посветена на известната карловка.Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако си построил замъци във въздуха, не означава, че си работил напразно; те са точно там, където трябва да бъдат, просто изгради основи под тях.


Хенри Дейвид Торо